Koeken

't BAKKERTJE

Over ons

Een verhaal vol liefde voor het vak

“Op school volgde ik eigenlijk een heel andere richting, die niets te maken had met het bakkersberoep. Ik was, zoals veel jongeren, schoolgaan een beetje beu. Bijgevolg keek ik uit naar iets anders. Een klasgenoot waar ik toen goed mee kon opschieten, was de zoon van een bakker. In mijn vrije tijd ging ik daar regelmatig langs om een handje te helpen. Zo is mijn passie voor bakken geleidelijk aan gegroeid”, vertelt zaakvoerder Frank Vandamme. 

Frank zag op een mooie dag een artikel in de krant staan dat zijn leven voorgoed zou veranderen.
“Men zocht iemand met een leercontract om bij bakkers te werken, dus mijn beslissing was gauw genomen. Ik stopte met school en ging werken met een leercontract bij Bakkerij Versavel op 'Den Ouderdom' in Reningelst.
In deze bakkerij werden onder andere Semoelekoeken gemaakt. Nadat ik mijn leercontract had beëindigd en mijn diploma als banketbakker op zak had, ging ik aan de slag als bakkersgast aan de kust”, vervolgt Frank. 

Het was in deze periode dat Frank zijn vrouw leerde kennen. Na enkele maanden verkering stapten zij in het huwelijksbootje. “Toen werkte ik nog steeds als bakkersgast, maar na de geboorte van ons tweede kind was deze job moeilijk te combineren met een gezin. Ik besloot om mijn job op te zeggen en ging aan de slag bij Voeders Pauwelijn. Hoewel ik mijn werk graag deed, was mijn liefde voor het bakken niet over. Ik wilde graag terug in de bakkerij werken, maar dat leek geen optie.” 

Een hele poos later liep Frank zijn vroegere bazin tegen het lijf. Zij vertelde hem dat Bakkerij Versavel ging sluiten en ze iemand zochten om de zaak over te nemen. Toen Frank thuiskwam vertelde hij dit meteen aan zijn vrouw. Ann zag het wel zitten om deze uitdaging aan te gaan. Zo namen Frank en Ann Vandamme in 2003 de bakkerij over. 

“Bij de overname van de bakkerij, hoorde ook het geheime recept voor Semoelekoeken. Semoelekoeken zijn een vast begrip in de regio van Poperinge en ver daarbuiten. Het was in 1964 dat Noël Versavel het recept voor Semoelekoeken ontwikkelde. Het werd algauw een laaiend succes in de streek!” 

Sindsdien is het geheime recept van de Semoelekoeken nog nooit ontfutseld. Frank en Ann blijven ze vervaardigen volgens het authentieke recept en met veel zorg en liefde. Naast de overheerlijke Semoelekoken vervaardigen zij ook Spletters, het gekende gevulde wafeltje. Dat recept komt van Frank en Ann zelf. 

“Na veel zoeken en proeven hebben wij ‘Spletters’ gecreëerd en ze zijn zeer gegeerd. Het is onze prioriteit om steeds met verse producten te werken, zoals verse melk en eieren. We gebruiken nooit bewaarmiddelen of kleurstoffen in onze producten.” Volgens Frank en Ann van ’t Bakkertje die hun waar voornamelijk aan groothandels verkopen. Ze leveren dagvers aan voedingswinkels, warenhuizen en andere bakkerijen. 

“Het idee om het label voor Streekproduct aan te vragen kwam doordat ik zag hoe groot het buitenlandse aanbod is in groothandels terwijl we zelf zoveel goede producten van eigen bodem hebben.” 

Frank en Ann ervaren deze erkenning dan ook als een grote eer.